Zuhud Pada Point No. 2, Dr. Rozaimi Akui Tak Boleh Nak Buat!

Zuhud ialah berpaling dari dunia iaitu jangan fikir sangat pasal dunia dan jangan ikut sangat tentang dunia. Ada tiga benda yang dikatakan ciri-ciri orang zuhud yang dinyatakan oleh Dr. Rozaimi Ramle sebagai susah nak dibuat kerana ciri-ciri berikut terdapat penerangan daripada beliau yang sangat spesifik:

1. Sesuatu yang ada pada Allah (tawakkal) lebih kuat daripada pengharapannya kepada makhluk. Contoh: Tawakkal kepada Allah lebih kuat daripada berharap kepada insan.

2. Hilang sesuatu yang berharga, lebih utamakan pahala sabar daripada sesuatu berharga itu datang balik. Contoh: Harap pada pahala atas musibah itu lebih kuat daripada harap musibah itu lekas hilang.

3. Orang yang cela atau puji kerana melakukan kebenaran, tidak memberikan kesan apa-apa pada jiwa. Contoh: Tidak mencari redha manusia yakni mengharapkan pujian orang dengan kemurkaan Allah.

Dr. Rozaimi Ramle akui sangat susah nak lakukan ciri-ciri zuhud yang tersebut di atas terutamanya ciri yang ketiga. Sebab itu beliau mengesyorkan kita untuk berdoa sepertimana yang Nabi S.A.W berdoa kepada Allah S.W.T untuk mendapatkan zuhud yang telah dinyatakan oleh beliau.

Mudah-mudahan mendatangkan manfaat yang mendalam dari segi ilmu dan nasihat untuk orang ramai agar kita sama-sama mendapatkan kesedaran dengan baik.

Sumber penuh PROMediaTAJDID: https://youtu.be/3oHSTam00tE

Sekian, terima kasih.

This video only for educational purpose.

(1)

Category: Klip Pendek
About The Author
-

Komen & Pendapat