Sejarah Ringkas Solat Tarawih

Solat Tarawih adalah salah satu ibadah sunnah yang dilakukan pada bulan Ramadan setelah solat Isyak. Ia boleh dilakukan dengan cara melaksanakan solat sunat berjemaah di masjid atau di rumah. Daripada Aisya RA bahawa Nabi SAW mula menunaikan solat Tarawih di masjid lalu diikuti beberapa orang selepas itu. Baginda terus solat dan orang yang solat bersamanya semakin ramai. Pada hari ketiga dan keempat baginda tidak keluar solat Tarawih bersama mereka. Pada waktu subuh Rasulullah bersabda:

قَدْ رَأَيْتُ مَا صَنَعْتُمْ، فَلَمْ يَمْنَعْنِي مِنَ الْخُرُوجِ إِلَيْكُمْ إِلَّا أَنِّي خَشِيْتُ أَنْ تُفْرَضَ عَلَيْكُمْ.

Ertinya: “Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu lakukan. Tiada yang menghalang aku keluar kepada kamu selain kerana aku takut ianya difardukan ke atas kamu”.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Pada zaman pemerintahan Umar Al-Khattab RA, umat Islam ramai yang melakukan solat Tarawih dengan kumpulan yang kecil. Kemudian Umar memerintahkan mereka melakukan solat Tarawih secara berkenaan dan melantik Ubai bin Kaab sebagai imam.

Nabi SAW bersabda:

Ertinya: “Seseorang lelaki yang bersolat (tarawih) bersama imam sehingga imam itu pulang (selesai mengerjakan solat), ia dikira telah bangun (beribadat) keseluruhan malam”.
(Riwayat Ashab al-Sunan)

Dengan melaksanakan solat Tarawih kita dapat meraih banyak kebaikan dan pahala daripada Allah SWT. Oleh itu, marilah kita manfaatkan bulan Ramadan ini dengan sebaik-baiknya untuk melaksanakan amalan-amalan yang dianjurkan, termasuklah solat Tarawih.

(3)

Sejarah Ringkas Solat Tarawih

Artikel |