Ramadan Bulan Rahmat

Ramadan merupakan bulan yang penuh berkat dan rahmat bagi umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah bulan di mana umat Islam berpuasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Selain itu juga bulan Ramadan adalah bulan yang paling dinantikan seluruh umat Islam. 

Bulan yang ramai ingin mengejar membuat pahala serta kebaikan. Ramadan juga dikenali sebagai bulan rahmat, di mana Allah SWT menurunkan rahmat dan keberkatan-Nya kepada hamba-Nya yang berpuasa.

  عن أبي هريرة رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم، قال: ” مَن قامَ لَيْلَة القَدْر إيمانا واحتسابًا، غُفِرَ له ما تَقَدَّمَ مِن ذَنْبِهِ، ومَن صَامَ رَمَضانَ إِيمَانًا واحتساباً غُفِرَ له ما تَقَدَّمَ مِن ذَنْبِهِ”.

Maksudnya daripada Abu Hurairah

Radhiyaallahanhu- daripada Nabi bersabda, “Barangsiapa yang mendirikan Lailatul qadar (mengisi dengan ibadah) kerana iman kepada Allah dan mengharapkan pahala (hanya dari-Nya), Maka akan diampuni dosa-dosa yang telah dikerjakannya, dan barangsiapa yang melaksanakan puasa Ramadhan kerana iman kepada Allah dan mengharapkan pahala (hanya dari-Nya) maka akan diampuni dosa-dosa yang telah dikerjakannya”. 

[Sahih Bukhari, No hadis 1901]

Ramadan dianggap sebagai bulan yang penuh dengan rahmat, di mana umat Islam diperingatkan untuk menghargai dan memanfaatkan kesempatan ini untuk mendekatkan diri kepada Allah serta meningkatkan amal ibadah.

Malam lailatul qadar adalah malam yang paling dinantikan. Malam ini juga disifatkan sebagai malam yang lebih baik daripada seribu bulan

Firman Allah SWT:

فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ

Maksudnya: “Kami menurunkan al-Qur’an pada malam yang tersebut kerana pada malam yang berkat itu, dijelaskan (kepada malaikat) tiap-tiap perkara yang mengandungi hikmah serta tetap berlaku (tidak berubah atau bertukar)”.

 (Surah al-Dukhan: 4)

Mari kita sama-sama menghidupkan serta memanfaatkan 10 malam terakhir bulan Ramadan dengan memperbanyakkan amalan ibadah dan doa. Semoga Ramadan kali ini membawa seribu keberkatan dan rahmat untuk kita semua.

(2)

Ramadan Bulan Rahmat

Artikel |